marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Naleśniki z mięsem w sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Naleśniki lub krokiety są jednym z moich ulubionych dań,zwłaszcza jak dodaję do farszu moje ulubione składniki,np.ser biały i jakiś słodki dodatek,lub na pikantnie z mięsem mielonym drobiowym lub wieprzowym.

Naleśniki z mięsem w sosie curry

Składniki:

Naleśniki z mięsem w sosie curry

 

  • 5 jaj,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka mleka lub śmietanki,
  • 1/4 szklanki wody gazowanej,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 25 dag.masła,
  • 350 g.mięsa wieprzowego mielonego,
  • 25 dag.sera cheddara,
  • puszka groszku konserwowego,
  • oregano,
  • pieprz biały mielony,
  • słodka papryka mielona,
  • sól.
  • Na sos:
  • 8 dag.mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 20 dag.masła,
  • 1/4 szklanki śmietanki,
  • kostka rosołowa,
  • 1/4 szklanki zimnej lub letniej wody,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mięsem w sosie curry
Ubić składniki na ciasto naleśnikowe tj. mąkę, jajka, mleko lub śmietanka, odrobinę cukru i soli i wody gazowanej w celu tworzenia się pęcherzyków podczas smażenia naleśników. Rozgrzać trochę masła na patelni i wlewać małą wazówką ciasto na środek patelni i rozprowadzić po całej powierzchni. Smażyć 1-2 min z obu stron i zsuwać na odwrócony talerz. Mięso zmielić i obsmażyć na maśle lub oleju z dodatkiem przypraw lub ziół. Ser utrzeć na tarce i dodać go do farszu. Wymieszać. Groszek wysypać z puszki na sitko i odsączyć. Nadziewać placki naleśnikowe farszem z dodatkiem groszku, zwinąć w rulon i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. W rondlu zrobić zasmażkę z mąki i masła, mieszając, by się nie przypaliła na małym ogniu. Kostkę rosołową rozpuścić w garnuszku z letnią wodą, potem dodać curry i śmietanki oraz szczyptę soli i rozmieszać widelcem. Wlać do zasmażki i zamieszać. Poddusić sos pod przykryciem przez 15 min. Potem polewać nim naleśniki i podawać na ciepło.