Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Naleśniki z musem z jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mus z jabłek można zastąpić powidłami, dżemem lub konfiturą.

Naleśniki z musem  z jabłek

Składniki:

Naleśniki z musem z jabłek

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z musem z jabłek
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, wsypać do rondla, podlać 2 łyżkami wody i rozgotować. Następnie dodać cukier, 2 łyżeczki cynamonu i wymieszać. Do głębokiej miski wbić jajko, zmiksować, wlać oliwę, mleko, wodę, sok z cytryny. Następnie wsypać mąkę, sól, budyń, cukier puder, cukier waniliowy i dokładnie zmiksować. Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki, smarować musem i składać w trójkąty.