aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Orzechowiec z kawą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo dobre ciasto, słodziutkie z posmakiem kawy i orzechów. Lekka pianka sprawia że rozpuszcza się w ustach!

Orzechowiec z kawą

Składniki:

Orzechowiec z kawą

 

  • Ciasto:
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag mąki
  • 1 margaryna
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl cukru pudru
  • Piana:
  • 4 białka
  • 30 dag cukru pudru
  • 25 dag krojonych orzechów włoskich
  • 1 słoik powideł śliwkowych lub twardej marmolady jabłkowej
  • Ciasto z kokosem:
  • 6 białek
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag wiórek koksowych
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 szkl cukru
  • Masa :
  • 30 dag masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki wrzątku
  • 4 łyżeczki alkoholu

Sposób przygotowania:

Orzechowiec z kawą
Ciasto:

Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, żółtek, proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch foremek o wymiarach 25/36, następnie smarujemy go marmoladą jabłkową.

Piana:

Z białek i cukru pudru ubijamy pianę. Wsypujemy do niej krojone orzechy, mieszamy i wykładamy na marmoladę na obydwa ciasta - pieczemy do 20 minut w 180 stopniach.

Ciasto z kokosem:

Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem. Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe.

Masa:

Kawę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mielone orzechy, kawę i alkohol.

Przełożenie ciasta:

Ciasto- połowa kremu- ciasto kokosowe- pozostały krem- ciasto pianą w stronę masy- dekorujemy dowolnie