Anko28

Anko28

Szef Kuchni
[Przepisów: 45]

Orzechowiec z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

orzechowiec to jedno z moich ulubionych ciast. Gdy tylko mam chwilę czasu to piekę je na różne uroczystości rodzinne. Jest pyszne!

Orzechowiec z kremem

Składniki:

Orzechowiec z kremem

 

  • masła lub margaryny, 2 jajka,2 łyżki płynnego miodu,łyżeczka sody rozpuszczonej w łyżeczkach mleka.
  • orzechów włoskich,2 łyżeczki miodu,10 dkg cukru,10 dkg masła. Krem:2 szkl. mleka

Sposób przygotowania:

Orzechowiec z kremem
Z podanych składników zarobić ciasto i podzielić na dwie części.Jeden upiec a na drugi placek wyłożyć masę orzechową i upiec. Wykonie masy: stopić masło z miodem a następnie dodać orzechy i dokładnie wymieszać.Wystudzić. (Masa orzechowa skrzepnie dopiero wtedy, gdy wystygnie ciasto). Wykonie kremu: Ugotować budyń na mleku a następnie wystudzić.Masło dokładnie utrzeć, stopniowo dodając zimny budyń .Doprawić do smaku. Tak przygotowanym kremem posmarować wystudzone ciasto z masą orzechową,przykryć drugim plackiem, lekko go dociskając. Ciasto można polać polewą.