polimama

polimama

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Osobowość bawoła w zupie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszna zupa, która nie tylko pieści zmysły, ale również syci!

Osobowość bawoła w zupie

Składniki:

Osobowość bawoła w zupie

 

  • 1,5 kg wołowiny (najlepiej z kością)
  • 150 g wołowiny bez kości
  • 2 małe cebule
  • 450 g makaronu ryżowego TaoTao (wstążki)
  • 1 duża łyżka startego imbiru
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 laska cynamonu
  • 1 duża cytryna
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • pieprz i sól do smaku
  • kolendra do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Osobowość bawoła w zupie
Wołowinę z kością nalezy podzielić na drobniejsze kawałki i wrzucić do garnka, dodając podsmazoną wraz z imbirem cebulę. Wrzucić do tego cynamon i czosnek, a następnie wszystko zalać wodą (ok. 3,5 l ) i wstawić do zagotowania. Podczas wrzenia przykręcamy lekko ogień i dalej gotujemy przez 2 godziny (do uzyskania wspaniałego wywaru). Z gotowego rosołu wyciagamy mięso, krojąc je na drobne kawałki i wyrzucając kości. Wstawiamy ponownie na palnik, doprawiając do smaku solą i pieprzem, a następnie wyciskając sok z całej cytryny i dodając sos rybny (dobrze jest zachować kolejność dodawania tych składników, by dobrze doprawić zupę).
Makaron ryżowy TaoTao przygotowac według przepisu i rozdzielic na miseczki. Pozostały kawałek wołowiny nalezy pokroić na bardzo drobniutkie kawałeczki (posiekać) i ułożyć w miseczkach na makaronie. Wrzacą zupą zalewamy miseczki. Przed podaniem nalezy odczekać 2-3 minuty. Każdą porcję dekorujemy kolendrą.
Smacznego!