Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Owocowy tort z biszkoptami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ten torcik doskonale się sprawdza jako zwyczajny deser, jaki i urodzinowa niespodzianka. Trzy różne masy i bogactwo owoców.

Owocowy tort z biszkoptami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Owocowy tort z biszkoptami

 

  • 1,5 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 600 mil śmietany kremówki
  • 3 serki typu Bieluch
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki adwokata
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki otartej skórki z cytryny
  • cukier puder do smaku
  • opakowanie borówek
  • szklanka malin
  • 0,5 szklanki jagód
  • 2 kiwi

Sposób przygotowania:

Owocowy tort z biszkoptami
Boki tortownicy (20cm) wykładamy folią spożywczą. Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy aż namoknie. 200 mil śmietany i jeden serek ubijamy na sztywno, dodajemy alkohol i próbujemy na słodkość, dosładzamy do smaku. Żelatynę podgrzewamy i dodajemy 1/3 płynnej do masy. Wylewamy do tortownicy i ustawiamy pionowo biszkopty. Posypujemy borówkami lub jagodami i wciskamy kawałki biszkoptów na spód. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej połowę kremówki, aby była rzadsza i cały czas podgrzewamy aby była płynna. Resztę śmietany znów ubijamy z serkiem, stopniowo dodajemy czekoladę, słodzimy, dodajemy połowę pozostałej żelatyny. Wlewamy do tortownicy i równamy. Do reszty serka i śmietany po ubiciu dodajemy sok z cytryny, skórkę słodzimy i wlewamy resztę żelatyny. Wierzch dekorujemy w dowolny sposób owocami. Dobrze aby ciasto postało ze 2 godziny w lodówce .
Owocowy tort z biszkoptami
Jeśli najpierw wylejemy pierwszą masę łatwiej będzie ustawić biszkopty w pionie.
Owocowy tort z biszkoptami
Na owocach układamy biszkopty i lekko je dociskamy.
Owocowy tort z biszkoptami
Jeśli użyjemy deserowej czekolady dosładzanie zostanie formalnością.
Owocowy tort z biszkoptami
Trzy różne warstwy ciasta i różnorodność owoców.