Sposób przygotowania:
Torcik owocowy
Jajka sparzyć wrzącą wodą ( ten zabieg ma na celu zabicie bakterii), białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać cukier kryształ. Do składników dodać same żółtka, proszek do pieczenia. Mąkę ziemniaczaną wsypać do mąki tortowej i obie mąki przesiać na drobnym sicie. Dodać mąki do pozostałych składników. Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Włożyć ciasto biszkoptowe do blaszki, a następnie z blaszką wstawić do piekarnika i piec w temperaturze około 180-190 stopni C przez około 40-45 minut. Biszkoptowe ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przekroić na 3 części, wszystkie części posmarować dżemem truskawkowym. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej cukier puder i fix do śmietany, podzielić ją na 2 części, truskawki zmiksować blenderem, truskawki dodać do jednej części masy. Przekładać biszkopty masą truskawkową, białą masę nakładać do szprycy i dekorować tort według upodobań. Udekorować owocami tort.
marietta