agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Torcik owocowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tort smakuje wybornie i wspaniale się prezentuje

Torcik owocowy

Składniki:

Torcik owocowy

 

  • jajka 8 sztuk
  • sól 1 szczypta
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
  • mąka tortowa 2,5 szklanki
  • śmietanka 30% 1 litr
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • fix do śmietany 3 opakowania
  • owoce do dekoracji
  • truskawki 40 dkg

Sposób przygotowania:

Torcik owocowy
Jajka sparzyć wrzącą wodą ( ten zabieg ma na celu zabicie bakterii), białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać cukier kryształ. Do składników dodać same żółtka, proszek do pieczenia. Mąkę ziemniaczaną wsypać do mąki tortowej i obie mąki przesiać na drobnym sicie. Dodać mąki do pozostałych składników. Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Włożyć ciasto biszkoptowe do blaszki, a następnie z blaszką wstawić do piekarnika i piec w temperaturze około 180-190 stopni C przez około 40-45 minut. Biszkoptowe ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przekroić na 3 części, wszystkie części posmarować dżemem truskawkowym. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej cukier puder i fix do śmietany, podzielić ją na 2 części, truskawki zmiksować blenderem, truskawki dodać do jednej części masy. Przekładać biszkopty masą truskawkową, białą masę nakładać do szprycy i dekorować tort według upodobań. Udekorować owocami tort.

Tagi:

jajko jajka