Strona główna Pączki domowe z konfiturą

Pączki domowe z konfiturą

« poprzedni | następny »
mała czarna offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 20
zdjęcia: 1 z 1
Pączki domowe z konfiturą
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 5

pyszne pączusie nie tylko na tłusty czwartek:)


trudność: średne
czas:

Pączki domowe z konfiturą - SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki masła
  • skórka otarta z cytryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka rumu lub spirytusu
  • 30 dag konfitury z wiśni( owoce osączone z syropu)
  • 5 dag cukru pudru
  • 3/4 kg smalcu

Pączki domowe z konfiturą - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru,rozprowadzamy letnim mlekiem i dodajemy tyle mąki,żeby powstało ciasto o konsystencji śmietany.Przykrywamy je i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy żółtka ubite z resztą cukru.Potem dodajemy resztę mąki,szczyptę soli,skórkę,spirytus lub rum i resztę mleka.Mieszamy wszystko drewnianą łyżką i wyrabiamy ciasto ręką.Gdy się składniki połączą dodajemy letnie stopione masło.Wyrabiamy ciasto do czasu aż zacznie odstawać od ścianek naczynia i ręki.Przykrywamy je i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy pączki.Z niewielkiej ilości ciasta ugniatamy kulkę ,rozpłaszczamy ją lekko na dłoni ,nakładamy łyżeczką konfiturę i zlepiamy brzegi.Uformowane pączki układamy na czystej ściereczce zlepieniem do dołu,przykrywamy druga ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.W rondlu rozgrzewamy smalec i sprawdzamy jego temperaturę (gdy kawałek ciasta od razu odskoczy od dna ,temperatura jest odpowiednia).Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy po kilka pączków (powinny swobodnie pływać),przykrywamy i smażymy na małym ogniu do czasu aż spód pączka się zrumieni,wówczas odwracamy je widelcem i dosmażamy w odkrytym rondlu.Zrumienione pączki ostrożnie wyjmujemy i osączamy na bibule.Przekładamy na półmisek i posypujemy cukrem pudrem(lub lukrujemy jak ktoś woli).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pączki domowe z konfiturą  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciastka
Babeczki omleciki z kremem karmelowym Waniliowe serduszka z orzechami Ciasteczka czekoladowo-owsiane
Muffinki piernikowe z miodem i pomarańczą Babeczki kokosowo-czekoladowo-orzechowe Pomarańczowo-miodowe bułeczki
Muffinki z rabarbarem i kruszonką Muffinki z powidłami i plasterkiem jabłka Pączuszki-Racuszki z serka waniliowego
Kruche babeczki z masą czekoladowo-pomarańczową Maślane bułeczki z rodzynkami Pączki z czekoladą i rodzynkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane