Strona główna Pączki domowe z konfiturą

Pączki domowe z konfiturą

mała czarna

Starszy Kucharz
Przepisy: 20
zdjęcia: 1 z 1
Pączki domowe z konfiturą
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 5

pyszne pączusie nie tylko na tłusty czwartek:)


trudność: średnie
czas:

Pączki domowe z konfiturą - SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki masła
  • skórka otarta z cytryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka rumu lub spirytusu
  • 30 dag konfitury z wiśni( owoce osączone z syropu)
  • 5 dag cukru pudru
  • 3/4 kg smalcu

Pączki domowe z konfiturą - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru,rozprowadzamy letnim mlekiem i dodajemy tyle mąki,żeby powstało ciasto o konsystencji śmietany.Przykrywamy je i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy żółtka ubite z resztą cukru.Potem dodajemy resztę mąki,szczyptę soli,skórkę,spirytus lub rum i resztę mleka.Mieszamy wszystko drewnianą łyżką i wyrabiamy ciasto ręką.Gdy się składniki połączą dodajemy letnie stopione masło.Wyrabiamy ciasto do czasu aż zacznie odstawać od ścianek naczynia i ręki.Przykrywamy je i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy pączki.Z niewielkiej ilości ciasta ugniatamy kulkę ,rozpłaszczamy ją lekko na dłoni ,nakładamy łyżeczką konfiturę i zlepiamy brzegi.Uformowane pączki układamy na czystej ściereczce zlepieniem do dołu,przykrywamy druga ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.W rondlu rozgrzewamy smalec i sprawdzamy jego temperaturę (gdy kawałek ciasta od razu odskoczy od dna ,temperatura jest odpowiednia).Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy po kilka pączków (powinny swobodnie pływać),przykrywamy i smażymy na małym ogniu do czasu aż spód pączka się zrumieni,wówczas odwracamy je widelcem i dosmażamy w odkrytym rondlu.Zrumienione pączki ostrożnie wyjmujemy i osączamy na bibule.Przekładamy na półmisek i posypujemy cukrem pudrem(lub lukrujemy jak ktoś woli).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pączki domowe z konfiturą  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciastka
Szarlotkowe babeczki Tarta cytrynowa z bezą Kolorowe pierniczki
Muffiny kajmakowe Drożdżówki z musem jabłkowym i rodzynkami Ciasteczka z kawowym likierowym kremem
Bułeczki drożdżowe z budyniem o smaku marcepanu Kruche bakaliowe z czekoladą Ślimaczki z serem i makiem
Kawowo - czekoladowe muffinki Ciastka - gniazdka (z marcepanem) Maślane rogaliki z powidłami morelowymi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane