mała czarna

mała czarna

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Pączki domowe z konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

pyszne pączusie nie tylko na tłusty czwartek:)

Pączki domowe z konfiturą

Składniki:

Pączki domowe z konfiturą

  • 2 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki masła
  • skórka otarta z cytryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka rumu lub spirytusu
  • 30 dag konfitury z wiśni( owoce osączone z syropu)
  • 5 dag cukru pudru
  • 3/4 kg smalcu

Sposób przygotowania:

Pączki domowe z konfiturą

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru,rozprowadzamy letnim mlekiem i dodajemy tyle mąki,żeby powstało ciasto o konsystencji śmietany.Przykrywamy je i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy żółtka ubite z resztą cukru.Potem dodajemy resztę mąki,szczyptę soli,skórkę,spirytus lub rum i resztę mleka.Mieszamy wszystko drewnianą łyżką i wyrabiamy ciasto ręką.Gdy się składniki połączą dodajemy letnie stopione masło.Wyrabiamy ciasto do czasu aż zacznie odstawać od ścianek naczynia i ręki.Przykrywamy je i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy pączki.Z niewielkiej ilości ciasta ugniatamy kulkę ,rozpłaszczamy ją lekko na dłoni ,nakładamy łyżeczką konfiturę i zlepiamy brzegi.Uformowane pączki układamy na czystej ściereczce zlepieniem do dołu,przykrywamy druga ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.W rondlu rozgrzewamy smalec i sprawdzamy jego temperaturę (gdy kawałek ciasta od razu odskoczy od dna ,temperatura jest odpowiednia).Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy po kilka pączków (powinny swobodnie pływać),przykrywamy i smażymy na małym ogniu do czasu aż spód pączka się zrumieni,wówczas odwracamy je widelcem i dosmażamy w odkrytym rondlu.Zrumienione pączki ostrożnie wyjmujemy i osączamy na bibule.Przekładamy na półmisek i posypujemy cukrem pudrem(lub lukrujemy jak ktoś woli).

Redakcja poleca: