Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Pączki z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pączki powstały z przepisu, który otrzymałam od matki zięcia spróbowałam i tak stały się moim wyrobem.

Pączki z wiśniami

Składniki:

Pączki z wiśniami

 

  • mąka - 4 szk
  • żółtka - 5 szt
  • śmietana kwaśna - 1 szkl.
  • drożdże - 5 dag
  • olej - 2 łyżki
  • sól - szczypta
  • masło - 2 łyżki
  • cukier - 10 dag
  • spirytus - 50 ml
  • konfitura z wiśni - 30 dag
  • cukier puder
  • lub lukier
  • tłuszcz - do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pączki z wiśniami
Do ogrzanej nieco śmietany wbić żółtka, dodać rozkruszone drożdże, cukier, sól i mąkę, wyrabiać ręką. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło, olej, spirytus i nadal urabiać (ciasto musi być miękkie i nie powinno przyklejać się do ręki). Przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swą objętość, formować małe krążki. W środku każdego z nich umieścić łyżeczkę konfitur i uformować pączki. Kule ciasta układać na ściereczce posypanej mąką (zlepioną stroną do dołu) i pozostawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięte pączki smażyć pod przykryciem na złoty kolor, a po odwróceniu na drugą stronę - już bez przykrycia. Wyjmować na bibułkę, by ociekły z tłuszczu. Posypać cukrem lub polać lukrem, udekorować np smażoną skórką z pomarańczy, zmielonymi orzechami bądź migdałami...lub tym, co najbardziej lubimy...