Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pakowany szaszłyk z fetą i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Słona feta i słodkie śliwki, to może wydawać się abstrakcja. Jednak to połączenie w dodatku z mięsem tworzą znakomite trio.

Pakowany szaszłyk z fetą i śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pakowany szaszłyk z fetą i śliwkami

 

  • 3 średnie filety z piersi kurczaka
  • 0,5 kostki fety
  • kilka śliwek
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • patyki do szaszłyków
  • olej do smażenia
  • papierowe ręczniki

Sposób przygotowania:

Pakowany szaszłyk z fetą i śliwkami
Śliwki pozbawiamy pestek i każdą połówkę kroimy na pół. W podobnej wielkości kostkę kroimy fetę. Mięso rozbijamy na cienkie płaty. Na patyki nabijamy na przemian, śliwki i fetę, powinno być ich tyle aby swobodnie można było otulić szaszłyk mięsem z każdej strony, Patyki układamy na mięsie, krótsze końce nadziewamy na patyk i zwijamy. Układamy łączeniem do dołu i schładzamy około 20 min. Jeśli końce patyka są za długie można je obciąć. Na talerz wybijamy jajka, dodajemy sól i pieprz od smaku. Każdy szaszłyk panierujemy, a następnie smażymy wolno na rozgrzanym oleju. Gotowe osuszamy na ręczniku i dajemy im odpocząć jakieś 10 min.
Pakowany szaszłyk z fetą i śliwkami
Najlepsze są śliwki lekko twarde i te odchodzące od pestek.
Pakowany szaszłyk z fetą i śliwkami
Na każdy patyk nabijamy na przemian śliwka i feta.
Pakowany szaszłyk z fetą i śliwkami
Formujemy roladki i odstawiamy je na chwilę aby stężały.
Pakowany szaszłyk z fetą i śliwkami
Po przekrojeniu naszym oczom ukaże się śliwkowo serowa przekładanka.