SUPERPRZEPIS

Polędwica na szpadkach rozmarynowych

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Polędwica na szpadkach rozmarynowych Więcej zdjęć (5)

W planie była na dziś polędwica. Postanowiłam udusić ją w takiej ,,leśnej tonacji" z rozmarynem i podać z makaronem*

Składniki:

Polędwica na szpadkach rozmarynowych

 

 

Sposób przygotowania:

Polędwica na szpadkach rozmarynowych
Umyć i osuszyć polędwicę. Uformować ją w zgrabny kawałek ( ja nacięłam w środku i cienki kawałek przeplotłam. Obwiązałam nicią do mięs. Przebiłam mięso rozmarynem na wylot. Przygotowałam marynatę z 2 łyżek oleju, 2 łyżek letniej wody, miodu, soli, papryki i pieprzu. Dobrze wymieszaną pastą natarłam mięso i odłożyłam w chłodne miejsce na godzinę . Na patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażyć polędwicę na rumiano. Podlać na patelnie trochę wody i zagotować. Mięso ułożyć w garnku i zalać wodą z patelni - dusić do miękkości pod przykryciem. Wyjąć - odwiązać nici. Pokroić na porcje . Sos z duszenia połączyć z 3/4 szklanki zupy grzybowej ( lub łyżką powideł ) - zaciągnąć mąką i śmietanką --( zależy jaki sos robimy )-- doprawić sos do smaku. Podawać z makaronem Tagliatelle lub łazankami i np. z buraczkami. * można upiec tak polędwicę i zrobić sos z wywaru z duszenia , odrobiny powideł śliwkowych lub z głogu i śmietany
Polędwica na szpadkach rozmarynowych
Marynata do miesa z miodu- oleju-papryki-pieprzu i soli
Polędwica na szpadkach rozmarynowych
Polędwica natarta marynatą i nadziana na rozmarynowe szpadki
Polędwica na szpadkach rozmarynowych
Po obsmazeniu mięsa podlać je wodą i dusić do miękkości
Polędwica na szpadkach rozmarynowych
Upieczoną polędwicę pokroić na porcje usuwając nici