Sposób przygotowania:
Polędwica na szpadkach rozmarynowych
Umyć i osuszyć polędwicę. Uformować ją w zgrabny kawałek ( ja nacięłam w środku i cienki kawałek przeplotłam. Obwiązałam nicią do mięs. Przebiłam mięso rozmarynem na wylot. Przygotowałam marynatę z 2 łyżek oleju, 2 łyżek letniej wody, miodu, soli, papryki i pieprzu. Dobrze wymieszaną pastą natarłam mięso i odłożyłam w chłodne miejsce na godzinę . Na patelni rozgrzać resztę oleju i obsmażyć polędwicę na rumiano. Podlać na patelnie trochę wody i zagotować. Mięso ułożyć w garnku i zalać wodą z patelni - dusić do miękkości pod przykryciem. Wyjąć - odwiązać nici. Pokroić na porcje . Sos z duszenia połączyć z 3/4 szklanki zupy grzybowej ( lub łyżką powideł ) - zaciągnąć mąką i śmietanką --( zależy jaki sos robimy )-- doprawić sos do smaku. Podawać z makaronem Tagliatelle lub łazankami i np. z buraczkami. * można upiec tak polędwicę i zrobić sos z wywaru z duszenia , odrobiny powideł śliwkowych lub z głogu i śmietany
Henia