Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pałeczki w marynacie maślankowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczne i soczyste mięsko, delikatnie przyprawione, idealne na obiad dla wielbicieli łagodnych dań. Zamiast smażyć, można je oczywiście upiec w piekarniku :)

Pałeczki w marynacie maślankowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałeczki w marynacie maślankowej

 

 

Sposób przygotowania:

Pałeczki w marynacie maślankowej
Pałki oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w szczelnie zamykanej misce. W kubku wymieszać maślankę z czosnkiem, solą, miodem, papryką i pieprzem. Pałeczki zalać przygotowaną marynatą. Wymieszać. Wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Co jakiś czas potrząsnąć. Następnie w rondelku rozgrzać 3-4 łyżki oleju, obsmażyć pałki wyjęte z marynaty. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości mięsa. Można podlać kilkoma łyżkami wody. Pałeczki podawać z ziemniakami z wody i ogórkami kiszonymi
Pałeczki w marynacie maślankowej
Pałki oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w szczelnie zamykanej misce.
Pałeczki w marynacie maślankowej
W kubku wymieszać maślankę z czosnkiem, solą, miodem, papryką i pieprzem.
Pałeczki w marynacie maślankowej
Pałeczki zalać przygotowaną marynatą. Wymieszać. Wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Co jakiś czas potrząsnąć.
Pałeczki w marynacie maślankowej
Następnie w rondelku rozgrzać 3-4 łyżki oleju, obsmażyć pałki wyjęte z marynaty. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości mięsa. Można podlać kilkoma łyżkami wody.