zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pałki w śmietanowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

pyszne pałki z kurczaka w śmietanowej marynacie

Pałki w śmietanowej marynacie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pałki w śmietanowej marynacie

 

  • 10 pałek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • Marynata :
  • 2 łyzki oleju
  • 10 łyżek słodkiej śmietany 18 %
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy
  • 2 łyżeczki przyprawy pomidory z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Pałki w śmietanowej marynacie
Pałki kurczaka umyć i osuszyć. Cebulę obrać, umyć i pokroić w plastry. Do marynaty przygotować słoik z zakrętką. Do słoika dać wszystkie składniki marynaty, zakręcić zakrętka i energicznie potrząsając wymieszać marynatę. Odkręcić zakrętkę, każdą pałkę zanurzać w marynacie w słoiku i układać je w blaszce do pieczenia. Resztę marynaty wylać na pałki i ułożyć na nich plastry cebuli. Blachę z pałkami przykryć folią aluminiową i wstawić blachę na noc do lodówki. Następnego dnia blachę z zawartością wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pałki przez 60-70 minut w zależności od piekarnika. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Pałki w śmietanowej marynacie
Etap 1pałki zanurzyc w maryniacie a potem zalać resztą marynaty
Pałki w śmietanowej marynacie
Etap 2na zalane marynata pałki ułozyć cebulę