alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Pałki w marynacie z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Soczyste i aromatyczne pałki z warzywami.

Pałki w marynacie z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki w marynacie z warzywami

 

  • 6 pałek z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 jabłko
  • 10 cm pora
  • 6 ziemniaków
  • 0,5 cukinii( u mnie większa)
  • 50 g żurawiny
  • Marynata
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy grillowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku w łupinach
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej prowansalskiej
  • 1 szczypta curry indyjskie
  • Do smaku
  • sól morska prowansalska
  • przyprawa do ziemniaków
  • olej do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Pałki w marynacie z warzywami
Pałki kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Marynata: w misce wymieszać jogurt z majonezem i przyprawami. Dodać obraną i pokrojoną w większe kawałki cebulę, czosnek i wymieszać. Do marynaty włożyć pałki, wymieszać żeby pokryły się marynatą. Przykryć i włożyć na noc do lodówki. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Marchewkę oczyścić pokroić w kostkę. Pietruszkę oczyścić i pokroić w słupki. Por pokroić w plasterki. Cukinię oczyścić z nasion i pokroić razem z skórką.Z jabłka wykroić gniazda nasienne i pokroić w półplasterki razem z skórką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Na blasze rozłożyć warzywa oprószyć solą morską prowansalską, przyprawą do ziemniaków i dodać kilka igiełek rozmarynu. Wymieszać. Posypać żurawiną i ułożyć pałki z marynaty. Cebulę i czosnek z marynaty również dodać do warzyw. Srebrną folią szczelnie przykryć blachę i włożyć do piekarnika na 60 min na 230 st góra-dół. Zdjąć folię przemieszać warzywa i włożyć do piekarnika na 30 min nastawionego na funkcję grilla.
Pałki w marynacie z warzywami
do wymieszanej marynaty dodać cebulę, czosnek, pałki i wymieszac
Pałki w marynacie z warzywami
oczyszczone i umyte warzywa pokroić w większe kawałki
Pałki w marynacie z warzywami
papier na blasze posmarowac olejem wyłożyć warzywa i pałki
Pałki w marynacie z warzywami
całość zapiekac w piekarniku do miękkości