Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Paluchy z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Paluchy drożdżowe z kminkiem na mące pszennej i orkiszowej.

Paluchy z kminkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Paluchy z kminkiem

 

  • 42g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 500g mąki pszennej podano typ 405 użyłam 550 plus do obsypania
  • 250g mąki orkiszowej
  • 250 ml letniego piwa, lub maślanki - dodałam śmietanę 18%
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka zmielonego kminku
  • podano białko do posmarowania pieczywa,użyłam mleka
  • garść kminku w całości do posypania paluchów

 

Sposób przygotowania:

Paluchy z kminkiem
Drożdże kruszymy i ucieramy z cukrem i 170 ml letniej wody (podano125ml, musiałam dolać w efekcie potrzebowałam jak wyżej wspomniałam170ml) Pozostawiamy na ok15 minut pod przykryciem. W tym czasie mieszamy oba rodzaje mąki, dolewamy rozrobionymi drożdżami, dodajemy śmietanę sól i mielony kminek. Wyrabiamy ciasto 10inut. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski przykrywamy czystą ścierką - odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę obkładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę. Dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na prostokąt i tniemy paluchy wg krótszego boku. Rolujemy uzyskując paluchy i nacinamy w kilku miejscach. Smarujemy mlekiem, obsypujemy ziarnami kminku i wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy 15 - 20 minut. Bez termoobiegu. * Zainspirowana przepisem z książki "Smakowite pieczywo" z moimi drobnymi poprawkami;)
Paluchy z kminkiem
paluchy w przekroju
Paluchy z kminkiem

Tagi:

piwo pieczywo