kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Paluszki jarskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Paluszki w wersji dla wegetarian- kto powiedział że mają jeść sałatę? :P

Paluszki jarskie

Składniki:

Paluszki jarskie

 

Sposób przygotowania:

Paluszki jarskie
Gotujemy kapustę kiszoną, 1 raz zmieniamy wodę. Kiedy jest gotowa odcedzamy i studzimy. Po wystudzeniu wyciskamy najbardziej jak możemy- ja robię to małymi porcjami i dłońmi. wyciśnięta kapustę mielimy w maszynce na sicie o największych oczkach. Gotujemy i mielimy grzyby. Łączymy składniki w jedna masę. Doprawiamy sola i pieprzem i znów mieszamy starannie. Z mąki, mleka, jajka szczypty soli i cukru wyrabiamy masę jak na naleśniki-1 część mąki na 2 części mleka Rozgrzewamy olej. Z masy kapuścianej formujemy szerokie na 3 cm wałeczki, maczamy je w masie naleśnikowej a następnie panierujemy w bułce tartej. smażymy na złoto na głębszym oleju- powinien sięgać przynajmniej do połowy każdego paluszka. Podajemy z barszczem czerwonym na ostro. Polecam