js28

js28

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Panierowane pomidory z sosem jogurtowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Propozycja zdrowego śniadania lub lekkiej kolacji - przed jutrzejszym szaleństwem pączkowym będzie w sam raz.

Panierowane pomidory z sosem jogurtowym

Składniki:

Panierowane pomidory z sosem jogurtowym

 

  • 1 mięsisty, twardy pomidor
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 4 łyżki chudego jogurtu
  • 1 białko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Panierowane pomidory z sosem jogurtowym
Otręby wymieszać z białkiem, papryką, solą i pieprzem. Pomidor pokroić w grubsze plastry. Posmarować z jednej strony połową otrąb i smażyć 2 minuty na rozgrzanym oleju otrębami do dołu. Następnie resztą otrąb posmarować wierzch pomidorów i dosmażyć kolejne 2 minuty. Podawać z sosem: jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, solą, posiekanym koperkiem i zmiażdżonym czosnkiem.