jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Panna cotta jogurtowa z żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mój deser przygotowałam w wersji dietetycznej, wegetariańskiej z jogurtem zaprawianym agarem.

Panna cotta  jogurtowa z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panna cotta jogurtowa z żurawiną

 

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki siekanych migdałów (obranych ze skórki
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1 łyżeczka agaru
  • miód do smaku
  • Sos żurawinowy przygotowany wg poprzedniego przepisu
  • płatki migdałowe i listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Panna cotta jogurtowa z żurawiną
W rondelku mieszamy agar w 100 ml wody, wstawiamy go na ogień i gotujemy na bardzo małym ogniu 10 minut ciągle mieszając . Dodajemy do agaru posiekane migdały obrane ze skórki. Dodajemy jogurt i wodę różaną po czym intensywnie mieszamy. Doprawiamy masę miodem wielokwiatowym. Nakładamy masę do kubeczków po czym wstawiamy je do lodówki. Po kilku godzinach, gdy deser zastygnie, podważając lekko nożem wykładamy desery na talerzyki . Podajemy desery z sosem żurawinowym udekorowane płatkami migdałowymi i listkami mięty.
Panna cotta  jogurtowa z żurawiną
w rondelku mieszamy agar w 100 ml wody, wstawiamy go na ogień i gotujemy na bardzo małym ogniu 10 minut ciągle mieszając . Dodajemy do agaru posiekane migdały obrane ze skórki.
Panna cotta  jogurtowa z żurawiną
Dodajemy jogurt i wodę różaną po czym intensywnie mieszamy. Doprawiamy masę miodem wielokwiatowym.
Panna cotta  jogurtowa z żurawiną
Nakładamy masę do kubeczków po czym wstawiamy je do lodówki.
Panna cotta  jogurtowa z żurawiną
Podajemy deser z sosem żurawinowy przygotowanym wg poprzedniego przepisu.

Tagi:

sosy