Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Papryka w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Tę paprykę robię od lat. Sprawdzi się na zimno jako dodatek do drugiego danie, ale również możemy ją podać podgrzaną np. z pulpecikami.

Papryka w sosie pomidorowym

Składniki:

Papryka w sosie pomidorowym

Składniki:

Składniki sosu:

  • 1 liść laurowy
  • 5 łyżek cukru
  • 6-8 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki octu 10 %
  • 2 szklanki wody
  • papryka ostra w proszku według uznania

Sposób przygotowania:

Papryka w sosie pomidorowym
1. Warzywa płuczemy i osuszamy.

2. Z papryki usuwany gniazdo nasienne z pestkami, następnie kroimy w paski, posypujemy 1 łyżką soli mieszamy i odstawiamy na 8 godzin. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, również posypujemy pół łyżki soli mieszamy i odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie warzywa dokładnie odciskamy z soku.

3. Składniki sosu przekładamy do garnka i zagotowujemy, dodajemy przygotowane warzywa i gotujemy na małym ogniu 15 minut, cały czas mieszamy.

4. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Studzimy i przenosimy do spiżarni.