Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Książka Kucharska: Bawarskie mięsiwa na Oktoberfest

Żeberka z papryką w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Żeberka w sosie są kaloryczne ale bardzo smaczne.

Żeberka z papryką w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żeberka z papryką w sosie pomidorowym

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka z papryką w sosie pomidorowym
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje, oprószyć solą i zrumienić na patelni na rozgrzanym smalcu. Następnie przełożyć do rondla, wlać odrobinę wody, dodać liść laurowy, szczyptę pieprzu i dusić do miękkości. Do tłuszczu w którym smażyło się mięso wsypać posiekaną cebulę, oczyszczoną z nasion, pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć. Po kilku minutach smażenia dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory i dusić do miękkości. Miękkie warzywa przełożyć do mięsa, dodać mąkę wymieszaną z papryką i odrobiną wody, przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Przyprawić do smaku.
Żeberka z papryką w sosie pomidorowym
Pokrojoną paprykę i cebulę podsmażyć na tłuszczu
Żeberka z papryką w sosie pomidorowym
Mąkę wymieszać z papryką i odrobiną wody połączyć z warzywami