Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1764]

Pasztet pieczarkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pasztet pieczarkowy to domowe smarowidło, które idealnie pasuje do pieczywa, chociaż przyznam, że nie tylko z pieczywem smakuje wyśmienicie

Pasztet pieczarkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet pieczarkowy

 

Sposób przygotowania:

Pasztet pieczarkowy
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, solimy i dusimy do miękkości i odparowania. Przekładamy do blendera, dodajemy śmietanę i koniak - miksujemy na gładki pasztet.

Kokilki do zapiekania smarujemy masłem, uzupełniamy pasztetem, oprószamy majerankiem i papryką mieloną.

Naczynka ustawiamy w dużym naczyniu do zapiekania, uzupełniamy wodą i pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Całość przykrywamy folią aluminiową odkrywając je na ostatnie 10 minut.

Pasztet pieczarkowy
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu.
Pasztet pieczarkowy
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, solimy i dusimy do miękkości i odparowania.
Pasztet pieczarkowy
Przekładamy do blendera, dodajemy śmietanę i koniak - miksujemy na gładki pasztet.
Pasztet pieczarkowy
Kokilki do zapiekania smarujemy masłem, uzupełniamy pasztetem, oprószamy majerankiem i papryką mieloną. Pieczemy