misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Pasztet z pieczarkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Nagroda Dnia w konkursie "Odkryjmy sosy Łowicz na nowo".

Pasztet z pieczarkami

Składniki:

Pasztet z pieczarkami

 

  • 1,2 kg mięsa mielonego (różne gatunki, gotowane, smażone, pieczone)
  • ½ kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
  • 1 mały słoik sosu pieczarkowego Łowicz
  • Pieprz
  • Sól
  • Jarzynka

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z pieczarkami
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać pieczarki, sól i pieprz do smaku. Pieczarki smażymy tak długo aż powstały płyn wyparuje. Do miski dajemy mięso mielone i dodajemy sos pieczarkowy; wyrabiamy na jednolitą masę. W razie potrzeby do smaku dodajemy sól, jarzynkę i pieprz. Na koniec dodajemy wystudzone pieczarki mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do 2 keksówek, powierzchnię wyrównujemy i pieczemy w piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180-190 stopni. Dobrze wystudzony dopiero wyjmujemy z foremki. SMACZNEGO!

Tagi:

mięso sosy