Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Pasztet z pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smakowity początek dnia, pasztet z pieczarek bardzo przypadł mi do gustu.

Pasztet z pieczarek

Składniki:

Pasztet z pieczarek

 

  • 1100gram pieczarek
  • 2 cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej + łyżka do obsypania blachy
  • 1 jajko
  • sól pieprz do smaku ( po około 1,5 łyżeczki)
  • łyżka masła do smażenia + 1łyzka do posmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Pasztet z pieczarek
Pieczarki oczyścić szczoteczką, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć na gorącą - sucha pustelnię - pozbawiamy pieczarek wody. Gdy płyną odparuje dodajemy masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy do zeszklenia się cebuli. Przekładamy pieczarki z cebulą do melaksera - poczekajmy aż ostygnie - miksujemy, dodajemy jajko bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki - miksujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blachę keksówke ( małą) smarujemy masłem obsypujemy brzegi bułką tartą, przekładamy masę do blachy wyrównujemy powierzchnie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy około godziny - tryb - góra dół.

Tagi:

jajko tarta jajka