Sposób przygotowania:
Pieczarkowy pasztet
Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce, Smażymy na suchej patelni aż woda z nich odparuje . Studzimy. Cebule obieramy , drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Bułki zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok 15 minut. Do pieczarek dodajemy cebulę, odciśnięte bułki, żółtka , doprawiamy do smaku i miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą pieczarkową. Dodajemy natkę pietruszki i mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Przekładamy do niej masę i wyrównujemy powierzchnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1h.
Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą pieczarkową. Dodajemy natkę pietruszki i mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Przekładamy do niej masę i wyrównujemy powierzchnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1h.