Sposób przygotowania:
Poświąteczny pasztet mięsno pieczarkowyprzygotowanie
Bułkę namaczamy w rosole- ilość taka by bułka była mokra.
Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę.
Na 2-3 łyżkach oleju przesmażamy cebulę i gdy się zeszkli dodajemy pieczarki- podsmażamy tak długo aż odparuje woda- studzimy
Mięso mielimy razem z pieczarkami , cebulą i ugotowanymi jarzynami z rosołu
Masę przyprawiamy dość mocno, bo straci trochę po pieczeniu i dodajemy jajka razem bułka tartą.
Dokładnie mieszamy.
pieczenie
Masę mięsną przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem lub masłem i wysypanej bułko tartą
Na górę układamy plasterki masła
Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pasztet powinien odchodzić od blachy- wtedy jest gotowy.
Odstawiamy do wystudzenia, potem powinien bez problemy "wyjść" z blaszki.
Smacznego :)
Magdalena88
niezły kąsek
reanja
u mnie zależy kto wcina, ale smakuje z chrzanem, musztardą, solo i z wytrawna galaretką:)
reanja
ja tez lubię wszelaki recykling, ale ten jest najważniejszy :)
biedroneczki