reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Poświąteczny pasztet mięsno pieczarkowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Po świątecznym rosole zostało mi mięso i coś trzeba było z niego zrobić. Paszteciki i krokiety są często, a na dodatek mięsa było dość dużo bo połowa kury + wołowe na rosół i wyszłoby ich dla pułku wojska :D

Poświąteczny pasztet mięsno pieczarkowy

Składniki:

Poświąteczny pasztet mięsno pieczarkowy

 

  • 700 g mięsa z rosołu

 

 

  • warzywa z rosołu:

 

  • 2-3 marchewki,

 

  • pietruszka,

 

  • połowa selera

 

 

  • 2 cebule

 

 

  • sól, pieprz do smaku

 

 

  • dodatkowo:

 

 

  • olej

 

Sposób przygotowania:

Poświąteczny pasztet mięsno pieczarkowy

przygotowanie

Poświąteczny pasztet mięsno pieczarkowy
masę musimy dobrze wymieszać i doprawić podczas pieczenia straci trochę na ostrości

Bułkę namaczamy w rosole- ilość taka by bułka była mokra.

Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach.

Cebulę kroimy w kostkę.

Na 2-3 łyżkach oleju przesmażamy cebulę i gdy się zeszkli dodajemy pieczarki- podsmażamy tak długo aż odparuje woda- studzimy

Mięso mielimy razem z pieczarkami , cebulą i ugotowanymi jarzynami z rosołu

Masę przyprawiamy dość mocno, bo straci trochę po pieczeniu i dodajemy jajka razem bułka tartą.

Dokładnie mieszamy.

pieczenie

Poświąteczny pasztet mięsno pieczarkowy
jeżeli nie chcemy dodawać masła to na górę kładziemy plasterki boczku

Masę mięsną przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem lub masłem i wysypanej bułko tartą
Na górę układamy plasterki masła

Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Pasztet powinien odchodzić od blachy- wtedy jest gotowy.

Odstawiamy do wystudzenia, potem powinien bez problemy "wyjść" z blaszki.

Smacznego :)