Strona główna Pasztet tylko z królika z żurawiną

Pasztet tylko z królika z żurawiną
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

pacpaw offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1428
zdjęcia: 1 z 5
Pasztet tylko z królika z żurawiną
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Stuprocentowy pasztet z królika bez dodatku innych mięs.


trudność: średne
czas:

Pasztet tylko z królika z żurawiną - SKŁADNIKI:

  • mięso królicze 2 kg
  • podroby królicze 1 kg
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa ½ gałki
  • kardamon 1 szczypta
  • pieprz ziołowy do smaku
  • bułka namoczona w mleku 1
  • tłuszcz do smażenia
  • żurawina suszona 150g
  • marchewka 3
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • bułka tarta do posypania blachy
  • jajka 2
  • majeranek do posypania

Pasztet tylko z królika z żurawiną - PRZYGOTOWANIE:

Żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aby namiękła. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz. Kolejno smażymy pokrojone mięso królicze wraz z podrobami (do podrobów również zaliczyłem tłuste „sadło” królicze). Usmażone kawałki mielę w maszynce do mięsa na małych oczkach. Przez maszynkę przepuszczam również bułkę namoczoną w mleku oraz ugotowane marchewki. Całość mielę trzykrotnie. Tak przygotowaną masę przyprawiam świeżo startą gałką muszkatołową, kardamonem, pieprzem ziołowym oraz solą.



Wbijam 2 jajka i dokładnie mieszam. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę wykładam połowę masy pasztetowej. Następnie posypuję namoczoną żurawiną i wykładam resztę ciasta pasztetowego. Z wierzchu posypuję jeszcze majerankiem i przyklepuje łyżką. Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i zapiekam około 60 minut. Smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pasztet tylko z królika z żurawiną  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przekąski
Jajko na sałatce warzywnej Grissini z tymiankiem Różowy śledź na placuszkach ziemniaczanych
Jaja faszerowane z zielonym groszkiem i pietruszką Ciasteczka czekoladowo-owsiane Szybkie danie na śniadanie
Tosty z patelni Wytrawne gofry z parówką i oliwkami Mini kanapeczki z suszonym schabem
Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i oliwkami Trójkątne tortille Sałatka z chipsami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane