Strona główna Pasztet tylko z królika z żurawiną

Pasztet tylko z królika z żurawiną
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

pacpaw - autor przepisu Pasztet tylko z królika z żurawiną offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1428
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Pasztet tylko z królika z żurawiną
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Stuprocentowy pasztet z królika bez dodatku innych mięs.


trudność: średne
czas:

Pasztet tylko z królika z żurawiną - SKŁADNIKI:

  • mięso królicze 2 kg
  • podroby królicze 1 kg
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa ½ gałki
  • kardamon 1 szczypta
  • pieprz ziołowy do smaku
  • bułka namoczona w mleku 1
  • tłuszcz do smażenia
  • żurawina suszona 150g
  • marchewka 3
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • bułka tarta do posypania blachy
  • jajka 2
  • majeranek do posypania

Pasztet tylko z królika z żurawiną - PRZYGOTOWANIE:

Żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aby namiękła. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz. Kolejno smażymy pokrojone mięso królicze wraz z podrobami (do podrobów również zaliczyłem tłuste „sadło” królicze). Usmażone kawałki mielę w maszynce do mięsa na małych oczkach. Przez maszynkę przepuszczam również bułkę namoczoną w mleku oraz ugotowane marchewki. Całość mielę trzykrotnie. Tak przygotowaną masę przyprawiam świeżo startą gałką muszkatołową, kardamonem, pieprzem ziołowym oraz solą.



Wbijam 2 jajka i dokładnie mieszam. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę wykładam połowę masy pasztetowej. Następnie posypuję namoczoną żurawiną i wykładam resztę ciasta pasztetowego. Z wierzchu posypuję jeszcze majerankiem i przyklepuje łyżką. Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i zapiekam około 60 minut. Smacznego.



Komentarze do Pasztet tylko z królika z żurawiną  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przekąski
Jajka z twarogiem i awokado Gęsio-kurczakowa galaretka Wielkanocne ruloniki z jajecznym wnętrzem
Nietypowy mazurek wg Buni Wielkanocne galaretki w skorupkach od jajek Wielkanocne roladki
Jajka faszerowane w szynce włoskiej Wielkanocne sakiewki Paszteciki z pieczarkami i kapustą
Krokiety z serem żółtym i pieczarkami Pieczarki faszerowane Pasta z makreli
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane