pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Pasztet tylko z królika z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Stuprocentowy pasztet z królika bez dodatku innych mięs.

Pasztet tylko z królika z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet tylko z królika z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Pasztet tylko z królika z żurawiną
Żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aby namiękła. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz. Kolejno smażymy pokrojone mięso królicze wraz z podrobami (do podrobów również zaliczyłem tłuste „sadło” królicze). Usmażone kawałki mielę w maszynce do mięsa na małych oczkach. Przez maszynkę przepuszczam również bułkę namoczoną w mleku oraz ugotowane marchewki. Całość mielę trzykrotnie. Tak przygotowaną masę przyprawiam świeżo startą gałką muszkatołową, kardamonem, pieprzem ziołowym oraz solą.



Wbijam 2 jajka i dokładnie mieszam. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę wykładam połowę masy pasztetowej. Następnie posypuję namoczoną żurawiną i wykładam resztę ciasta pasztetowego. Z wierzchu posypuję jeszcze majerankiem i przyklepuje łyżką. Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i zapiekam około 60 minut. Smacznego.
Pasztet tylko z królika z żurawiną
Z królika wykrajamy nawet najdrobniejsze kawałki mięsa
Pasztet tylko z królika z żurawiną
Usmażone mięso i poorby mielimy w maszynce
Pasztet tylko z królika z żurawiną
Mięso przyprawiamy, dodajemy jajka i mieszamy
Pasztet tylko z królika z żurawiną
Połowę masy wykładamy do blaszki, posypujemy żurawiną i wykładamy resztę masy