evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Pęczak z papryką i schabem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kasza wyszła bardzo smaczna. Ogólnie danie jest lekkie ale bardzo syte :) Polecam z ulubioną sałatką/surówką lub korniszonem .

Pęczak z papryką i schabem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pęczak z papryką i schabem

 

  • 1 szklanka kaszy (pęczak jęczmienny)
  • 1 płaska łyżeczka masła
  • 2 plastry schabu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 garście pędów bambusa po odsączeniu z zalewy
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Przyprawy wg.uznania:
  • suszone chili,czosnek granulowany,estragon w proszku,sól morska,papryka czerwona w proszku

Sposób przygotowania:

Pęczak z papryką i schabem
Do niewielkiego garnka wlewamy 2 szklanki wody z dodatkiem odrobiny soli i masła. Gdy się zagotuje wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając dotąd aż kasza wchłonie cały płyn.Przykrywamy i odstawiamy. Umyte mięso rozbijamy tłuczkiem,następnie kroimy je w cienkie paski i przekładamy na rozgrzany olej. Doprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami i smażymy mieszając od czasu do czasu. Do usmażonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę i nadal smażymy aż cebula lekko się ze złoci.Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kostkę/mieszamy. Do całości dodajemy pokrojone pędy bambusa,przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut. Odkrywamy,wsypujemy wcześniej przygotowany pęczak,całość mieszając smażymy jeszcze około 5 minut i gotowe. Danie posypujemy drobno pokrojonym porem i możemy podawać np. z ulubioną sałatką/surówką lub korniszonem . 
Pęczak z papryką i schabem
Etap 1tutaj na zdjęciu widzimy poszczególne etapy przygotowania kaszy . . .