monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1247]

Pekinka z pieczonym indykiem i sosem chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sałatka z pekińskiej kapusty to zawsze sprawdzony pomysł:) szybki, lekki i do tego duża porcja. Nadaje się na przyjęcie rodzinne czy po prostu na pyszną kolację, serdecznie polecam:)

Pekinka z pieczonym indykiem i sosem chrzanowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pekinka z pieczonym indykiem i sosem chrzanowym

 

  • 300 g kapusty pekińskiej
  • 180 g pieczonego indyka
  • 145 g pomidorków cherry
  • 80 g kukurydzy konserwowej
  • ½ czerwonej papryki- 90 g
  • 1/3 pęczka natki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Sos:
  • 120 g jogurtu naturalnego 0%
  • 30 g chrzanu tartego ze słoiczka
  • Szczypta soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Pekinka z pieczonym indykiem i sosem chrzanowym

ETAP 1:

Pekinka z pieczonym indykiem i sosem chrzanowym
do poszatkowanej kapusty dodać pieczonego indyka

Wszystkie warzywa dokładnie opłukać i osuszyć.
Przygotować sobie dużą miskę, ponieważ objętościowo sałatka dużo miejsca potrzebuje. Kapustę pekińską poszatkować w piórka ale niezbyt drobne i przełożyć do miski. Delikatnie oprószyć solą. Pieczonego indyka ( ja użyłam pieczeni, którą przygotowałam sobie z piersi indyczej macerowaną w jogurtowej marynacie) pokroić w dosyć dużą kostkę. Przełożyć na kapustę.

ETAP 2:

Pekinka z pieczonym indykiem i sosem chrzanowym
do sałatki dodać pozostałe warzywa i delikatnie wymieszac

Pomidorki przekroić na połówki i dodać do miski. Paprykę pokroić w kostkę dużą, kukurydzę dokładnie osączyć z zalewy i wrzucić do sałatki. Natkę posiekać i przełożyć do miski. Doprawić sola i pieprzem i delikatnie wymieszać wszystkie składniki sałatki.

Sos:

Pekinka z pieczonym indykiem i sosem chrzanowym
w miseczce wymieszać składniki sosu i dodać do sałatki

Do miseczki przelać jogurt. Dodać chrzan oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Przelać sos do sałatki i ponownie po raz ostatni wymieszać sałatkę. Przełożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, aby składniki się połączyły.
Smacznego!

Tagi:

sosy tarta indyk