pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pełnoziarnista bruschetta z oscypkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

włoska przekąska z góralskim akcentem

Pełnoziarnista bruschetta z oscypkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pełnoziarnista bruschetta z oscypkiem

 

Sposób przygotowania:

Pełnoziarnista bruschetta z oscypkiem
Bagietkę kroimy w kromki pod lekkim skosem, wtedy kromki będą miały większą powierzchnię. Oscypka trzemy na najdrobniejszej tarce. Pomidory kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, dolewamy z 15ml oliwy (może być też oliwa smakowa) posypujemy poszatkowaną bazylią i mieszamy. Kromki bagietki smarujemy z jednej strony oliwą i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy na rumiano, w międzyczasie smarując oliwą drugą stronę kromki. Zarumienione kromki przewracamy, a świeżo grillowaną stronę bagietki nacieramy czosnkiem i posypujemy oscypkiem. Gdy kromka zarumieni się z drugie strony, a ser leciutko zacznie się topić nakładamy pokrojone pomidory i gotowe. Spożywamy, gdy bagietka jest jeszcze ciepła. Smacznego.
Pełnoziarnista bruschetta z oscypkiem
Bagietkę pełnoziarnista kroimy ukośnie w kromki
Pełnoziarnista bruschetta z oscypkiem
Pokrojone pomidory przyprawiamy oliwą, solą i liśćmi bazylii
Pełnoziarnista bruschetta z oscypkiem
Kromki pełnoziarniste smarujemy oliwą i smażymy na patelnii grillowej
Pełnoziarnista bruschetta z oscypkiem
Podczas smażenia kromek posypujemy je startym oscypkiem