probofka

probofka

Kucharz
[Przepisów: 4]

Penne z brokułami i tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To danie bardzo proste w przygotowaniu i bardzo sycące. porcja dla 2 mooocno głodnych osób :) spokojnie wystarczy tez dla 3

Penne z brokułami i tuńczykiem

Składniki:

Penne z brokułami i tuńczykiem

 

  • 400 g makaronu penne pełnoziarnistego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 2 cebule
  • 1 brokuł
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 250 ml śmietanki 18%
  • starty żółty ser
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, kolendra
  • olej

Sposób przygotowania:

Penne z brokułami i tuńczykiem
Proponuję zacząć od ugotowania makaronu penne. Wrzucamy go do wrzącej osolonej wody z dodatkiem odrobiny oleju (dzięki temu się nie skleja). Następnie myjemy brokuła i dzielimy go na różyczki. Przygotowane warzywo wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez chwilę aż zmięknie. Odcedzamy i polewamy zimną wodą. Pomidory sparzamy po czym obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek również drobno kroimy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy najpierw cebulę z czosnkiem aż do zarumienienia. Do cebuli dodajemy pokrojone pomidory, ugotowane brokuły i tuńczyka. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią kolendrą i oregano. Zalewamy wszystko śmietanką i smażymy aż całość nieco zgęstnieje. Na talerz nakładamy makaron a na niego przygotowany sos. Posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki i gotowe. SMACZNEGO