kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Pieczeń rzymska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna pieczeń, idealna na świąteczny stół czy na imprezę. Można podawać ją na zimno lub na gorąco.

Pieczeń rzymska

Składniki:

Pieczeń rzymska

 

  • 1/2 kg mięsa wołowego
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 20 dag boczku wędzonego
  • bułka kajzerka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska
1. Mięso wieprzowe, wołowe i wątróbkę zmielić wraz z cebulą. Bułkę kajzerkę zamoczyć w wodzie, po pewnym czasie dokładnie ją odcisnąć i także zmielić, po czym dodać do mięsa. Całość doprawić solą i pieprzem i wyrobić na jednolitą masę.

2. Formę na keks wyłożyć papierem do pieczenia. Pokrojony w cienkie plasterki boczek ułożyć na dnie formy. Następnie wyłożyć masę mięsną, a jej wierzch także przykryć plasterkami boczku. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.