dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Pieczeń z gęsi

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gęsina uważana jest za trudno do przyrządzenia, lecz najlepsze mięso.

Pieczeń z gęsi

Składniki:

Pieczeń z gęsi

 

  • 1 gęś (około 3 kg)
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 10 dag rodzynek
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 6 łyżek tartej bułki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wywaru mięsnego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • sól

Sposób przygotowania:

Pieczeń z gęsi
Gęś umyć, osuszyć, natrzeć wewnątrz oraz na zewnątrz solą i pieprzem. Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę. Rodzynki i suszone śliwki namoczyć w gorącej wodzie. Bułkę tartą, rodzynki, suszone śliwki, odrobinę soli i cukier wymieszać z jabłkami. Tak przyrządzonym farszem napełnić gęś, a następnie spiąć lub zszyć. Skrzydła i udka przywiązać delikatnie nicią do gęsi. Piec 3 godziny w temperaturze 200 stopni, co jakiś czas odwracając mięso i polewając wywarem. Krótko przed wyjęciem z piekarnika gęś posmarować wodą z solą, aby skóra była chrupka. Zlać sos z pieczeni. Po przecedzeniu wymieszać go z zasmażką z mąki i smalcu.