SUPERPRZEPIS

Pieczona szynka w selerowym puree

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Pieczona szynka w selerowym puree Więcej zdjęć (5)

Dla mnie uroczysty obiad kojarzy się z pysznym rosołem oraz domową pieczenią. Moim ostatnim odkryciem jest szynka pieczona w boczku. Jej przygotowanie nie jest pracochłonne, a efekt wychodzi pyszny.

Składniki:

Pieczona szynka w selerowym puree

SKŁADNIKI

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 1duży seler,
  • 1 mały jogurt naturalny
  • Ok 14 -16 plasterków wędzonego boczku (ilość zależy od ich długości)
  • Łyżka masła,
  • 0,5 cebuli,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Ostra papryka do smaku,
  • Około ¾ łyżki majeranku,
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
  • 3 listki laurowe,
  • Olej do natarcia pieczeni,
  • Natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pieczona szynka w selerowym puree

ETAP 1

Pieczona szynka w selerowym puree
Mięso doprawiamy do smaku

Szynkę myjemy i osuszamy (np. przy pomocy papierowego ręcznika).

Tak przygotowaną oprószamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem do smaku. Nacieramy ją także przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz olejem.

ETAP 2

Pieczona szynka w selerowym puree
Gotową pieczeń obwiązujemy nicią

Gotową szynkę obkładamy plasterkami boczku, zawijając ją wokół szynki, tak by plasterki zachodziły na siebie. Na boczku układamy liście laurowe.

ETAP 3

Pieczona szynka w selerowym puree
w worku do pieczenia umieszczamy mięso

Całość przewiązujemy nicią, by boczek w trakcie pieczenia przylegał do mięsa. Gotowe mięso przekładamy do rękawa do pieczenia.

Tak przygotowane umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Szynkę pieczemy około 70 minut w 180°C.

ETAP 4

Pieczona szynka w selerowym puree
pokrojony w kostkę seler dusimy

W trakcie gdy mięso się piecze przygotowujemy selerowe puree.

Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie przysmażamy na maśle. Do szklistej dodajemy pokrojony w drobną kostkę seler.

Całość podlewamy około połową szklanki wody i dodajemy połowę jogurtu. Seler dusimy do miękkości.

ETAP 5

Pieczona szynka w selerowym puree
Miękki seler miksujemy z jogurtem

Do tak przygotowanego dodajemy pozostałą ilość jogurtu. Całość miksujemy do uzyskania puree. Gotowe doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Upieczoną pieczeń kroimy w plastry. Podajemy ją na selerowym puree. Całość dekorujemy natką pietruszki.

Tagi:

mięso szynka