Sposób przygotowania:
Pieczona szynka z czarną porzeczką
Mięso pozbawiamy błon i tłustych, luźnych elementów. Następnie za pomocą patyczka do szaszłyków nakłuwamy dość gęsto każdą szynkę. To pozwoli nie tylko lepiej dotrzeć marynacie, ale też pozrywa włókna mięsa, co skróci czas pieczenia. Czosnek kroimy w plasterki, a liście laurowe rozkruszamy. W dużym naczyniu mieszamy składniki na marynatę. Każdą sztukę mięsa nacieramy dość mocno marynatą. Zamykamy szczelnie i odkładamy w chłodne miejsce co najmniej na 12 godzin. Należy pamiętać aby w tym czasie obrócić je ze dwa razy. Na spód gęsiarki lub naczynia do zapiekania układamy pokrojone warzywa oraz jabłko. Wlewamy marynatę z mięsa i podgrzewamy, Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony. Następnie wkładamy do garnka, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni) po 15 minutach gdy mięso się ładnie zamknie, zmniejszamy temperaturę do 150. I tak pieczemy około godziny i wtedy patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy stan mięsa. Jeśli po nakłuciu wypłynie przeźroczysty płyn, można odkryć, podkręcić piekarnik na 200 stopni i zarumienić mięso. Jeśli płyn będzie mętny, pieczemy pod przykryciem kolejne 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika, pozwalamy przez 10 min odpocząć pieczeni, wówczas będzie soczysta w środku. Jeśli chcemy podać na obiad to warzywa na których piekło się mięso, miksujemy na krem, doprawiamy do smaku i podajemy z ciepłym mięsem.