Sposób przygotowania:
Kaczka nadziewana suszonymi śliwkami i jabłkamiETAP 1:
Kaczkę myję, osuszam. Ucinam szyję i skrzydła końcówki. Całą kaczę nacieram i w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem, wkładam piórka cebuli do środka i spinam.
Kaczkę wstawiam w naczyniu do lodówki na noc.
ETAP 2:
Na drugi dzień obieram jabłka, gruszki na cząstki, śliwki kroję.
ETAP 3:
Nadziewam kaczkę owocami.
ETAP 4:
Spinam kaczkę szpilkami.
Brytfannę skrapiam oliwą i układam w niej kaczkę. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i wstawiam kaczkę. Piekę ją około dwie godziny tyle ile waży kaczka.
W między czasie podlewam sokami które wytworzy. Przed końcem pieczenia około 30 minut zdejmuję pokrywę brytfanny żeby kaczką się zrumieniała.
monikaT83