kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pieczona szynka z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Soczysta, ziołowa i pikantna tak w skrócie można opisać tę szynkę. Piekę ją jako wędlinę do pieczywa ale równie dobrze sprawdza się jako danie obiadowe.

Pieczona szynka z rozmarynem

Składniki:

Pieczona szynka z rozmarynem

 

Sposób przygotowania:

Pieczona szynka z rozmarynem
Przyprawy rozdrabniamy w moździerzu. Dodajemy oliwę i mieszamy aby uzyskać jednolitą papkę. Nacieramy nią  mięso ze wszystkich stron. Tak przygotowane zostawiamy w szczelnie zamkniętym naczyniu na przynajmniej 12h. Naczynie żaroodporne z szynka umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C i pieczemy około 1h. Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut do odpoczęcia i dopiero po tym czasie kroimy.

Tagi:

szynka