darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Pieczone gołąbki z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczone w piekarniku gołąbki z kapusty włoskiej tym razem w towarzystwie pysznego sosu pieczarkowego.

Pieczone gołąbki z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone gołąbki z sosem pieczarkowym

 

  • 1 główka młodej kapusty włoskiej
  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • koperek
  • sól, pieprz, papryka słodka

 

Sposób przygotowania:

Pieczone gołąbki z sosem pieczarkowym
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Kapustę obrać z liści zewnętrznych i naciąć w miejscu rdzenia. Włożyć do gorącej wody głąbem w dół i gotować 3-4 minuty. Następnie odwrócić kapustę głąbem do góry i delikatnie odrywać liście, które układać w durszlaku. Wodę po parzeniu kapusty zostawić. W misce wymieszać dokładnie ryż, mięso, posiekany koperek i przyprawy. Na każdym z liści układać po ok. dwie łyżki farszu i zawijać z czterech stron. Dno naczynia żaroodpornego skropić olejem i wyłożyć nieużytymi liśćmi kapusty. Włożyć gołąbki i polać dwoma chochlami wody z gotowania kapusty. Nałożyć pokrywkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 1,5 godziny. Podczas pieczenia warto wyjąć naczynie i polać jeszcze gołąbki odrobiną wody z kapusty. Po godzinie pieczenia zdjąć pokrywkę, żeby gołąbki się zarumieniły z wierzchu. Sos: Cebule i pieczarki obrać i posiekać drobno. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, doprawić solą i pieprzem i doprowadzić do miękkości. Zalać śmietaną, zredukować, ewentualnie doprawić.
Pieczone gołąbki z sosem pieczarkowym
Etap 1 Do mięsa mielonego dodać u gotowany ryż
Pieczone gołąbki z sosem pieczarkowym
Etap 2 Do wymieszanego farszu wbić jedno jajko
Pieczone gołąbki z sosem pieczarkowym
Etap 3 Przygotowany farsz zawijać w liście kapusty
Pieczone gołąbki z sosem pieczarkowym
Etap 4 Na osobnej patelni przygotować sos