Sposób przygotowania:
Pieczone Gołąbki z Sosem Pomidorowym
► Z główki kapusty usunąć zewnętrzne podniszczone liście, włożyć do dużego garnka z wodą i gotować przez około 8 minut, aż liście zmiękną, następnie ostrożnie oddzielić je od kapusty, wyjąć na talerz i ostudzić. Z każdego liścia należy częściowo usunąć ( rdzen ) gruby nerw główny, ( zachować wodę po kapuscie i kilka liści odłożyć na pózniej ). ► NADZIENIE : Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie i odstawić do wystudzenia, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso połączyć z ryżem, uprzednio podsmażoną cebulą, przyprawić solą, pieprzem, papryką i dokładnie wymieszać, na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zawinąć. ► Dno dużego garnka wyłożyć częścią odłożonych uprzednio liści, na nich ciasno ułożyć gołąbki i zalać wodą po kapuscie, z wierzchu przykryć kilkoma liśćmi i gotować około 25 minut. Po ugotowaniu gołąbki wyjąć i ostudzić. W patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć gołąbki na złotobrązowy kolor. ► SOS : do gorącego bulionu dodać przecier, gotować, zagęscić mąką rozprowadzoną śmietaną z odrobiną wody, przyprawić solą i pieprzem do smaku.