Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Książka Kucharska: Przepisy na smaczne gołąbki

Pieczone Gołąbki z Sosem Pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Uwielbiam to danie bo to świetny i prosty przepis.

Pieczone Gołąbki z Sosem Pomidorowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczone Gołąbki z Sosem Pomidorowym

 

  • 1 duża włoska kapusta
  • tłuszcz do smażenia ( masło pół na pół z margaryną )

 

  • NADZIENIE
  • 1 ½ kg. mięsa mielonego ( mieszane )
  • 200 g. ryżu
  • 1 średnia cebula
  • słotka papryka
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • SOS
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • przyprawy: sól / pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone Gołąbki z Sosem Pomidorowym
► Z główki kapusty usunąć zewnętrzne podniszczone liście, włożyć do dużego garnka z wodą i gotować przez około 8 minut, aż liście zmiękną, następnie ostrożnie oddzielić je od kapusty, wyjąć na talerz i ostudzić. Z każdego liścia należy częściowo usunąć ( rdzen ) gruby nerw główny, ( zachować wodę po kapuscie i kilka liści odłożyć na pózniej ). ► NADZIENIE : Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie i odstawić do wystudzenia, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso połączyć z ryżem, uprzednio podsmażoną cebulą, przyprawić solą, pieprzem, papryką i dokładnie wymieszać, na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zawinąć. ► Dno dużego garnka wyłożyć częścią odłożonych uprzednio liści, na nich ciasno ułożyć gołąbki i zalać wodą po kapuscie, z wierzchu przykryć kilkoma liśćmi i gotować około 25 minut. Po ugotowaniu gołąbki wyjąć i ostudzić. W patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć gołąbki na złotobrązowy kolor. ► SOS : do gorącego bulionu dodać przecier, gotować, zagęscić mąką rozprowadzoną śmietaną z odrobiną wody, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Pieczone Gołąbki z Sosem Pomidorowym
Po ugotowaniu gołąbki wyjąć i ostudzić - podsmażyć w patelni na złotobrązowy kolor.
Pieczone Gołąbki z Sosem Pomidorowym
Mięso połączyć z ryżem - na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zawinąć.