IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Pierniczki bez leżakowania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pierniczki bez leżakowania, są miękkie i bardzo smaczne zaraz po upieczeniu jak i kilka dni / tygodni później.

Pierniczki bez leżakowania

Składniki:

Pierniczki bez leżakowania

 

  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g śmietany 18%
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 duże jajko
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Pierniczki bez leżakowania
Śmietanę, cukier oraz jajko miksujemy, dodając powoli przesianą mąkę z sodą oraz kakao i przyprawę do piernika. Miksujemy, aż wszystko się połączy. Ręce zwilżamy wodą a następnie bierzemy w dłoń ciasto tak na wielkość orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy ok 10-13 min. w temp. 200'C. Upieczone pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego !!