dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Pierniczki w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsze pierniczki w czekoladzie na świecie.

Pierniczki w czekoladzie

Składniki:

Pierniczki w czekoladzie

 

  • 3 szklanki mąki
  • 10 dag prawdziwego miodu
  • 10 dag miodu sztucznego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Pierniczki w czekoladzie
Oba rodzaje miodu rozpuścić na małym ogniu, dodać przyprawę do pierników, cukier i margarynę. Podgrzewać, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić by masa trochę przestygła. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sodę oraz jajko. Wlać letnią masę, zagnieść ciasto i wyrabiać, aż będzie elastyczne. Uformować kulę, przykryć folią i pozostawić w lodówce, najlepiej na noc. Następnego dnia podzielić na 2 porcje, dość cienko rozwałkować, foremkami wykrawać pierniczki. Układać na blachach wyścielonych papierem do pieczenia i piec około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni (nie powinny się mocno zrumienić, bo będą twarde). Upieczone pierniczki wyjąć i ostudzić. Przygotować polewę. Czekoladę pokruszyć, roztopić w rondlu na bardzo małym ogniu, dodać masło, mieszać, aż oba składniki się połączą i powstanie gładka, lśniąca masa. Lekko przestudzoną polewą ozdobić pierniki.