Piernik bez miodu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedliście kiedyś piernik bez miodu? rewelacja

Piernik bez miodu

Składniki:

Piernik bez miodu

 

  • Składniki:
  • Mąka pszenna 400g
  • Cukier 400g
  • Tłuszcz lub 2 łyżki oliwy 80g
  • Cukier w kostkach 50g
  • Jajka 4 sztuki

Sposób przygotowania:

Piernik bez miodu
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem,cukier następnie w kawałkach skarmelizować na ciemnobrązowy kolor i rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody,wlać do ubitych jajek,dodać powoli śmietanę,drożdże,oliwę lub roztopione masło,wsypać przesianą mąkę,zmielone korzenie i sodę oczyszczoną.
Wszystko razem ucierać około 20 minut,następnie wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.Piec 60 minut w piekarniku o temperaturze 180-220 s.c.
Po ostudzeniu przekrajać i przełożyć masami tak,jak piernik toruński.