Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Pierogi z białym serem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Ser zmielić, dodać żółtka, cukier, jeśli masa, jest zbyt sucha, dodać trochę mleka, namoczone rodzynki, cukier waniliowy i wymieszać.

Pierogi z białym serem i rodzynkami

Składniki:

Pierogi z białym serem i rodzynkami

 

  • 4 porcje:
  • ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • pół szklanki wody
  • sól
  • nadzienie:
  • pół kg sera białego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • garść rodzynek
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki masła
  • pół szklanki śmietany
  • trochę cukru do posypania sól

Sposób przygotowania:

Pierogi z białym serem i rodzynkami
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozbite jajko, wodę, zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Rozwałkować część, resztę przykryć szmatką. Szklanką lub foremką wykrawać pierogi, na każdy kłaść nadzienie i złączyć brzegi. Resztę ciasta zagnieść ponownie i postępować tak, aż się skończy. Ulepione pierogi wrzucać na osolony wrzątek, zamieszać, gdy wypłyną na powierzchnię, gotować kilka minut, wyciągać łyżką cedzakową. Podawać polane masłem, śmietaną, posypane cukrem.