Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pierogi z budyniem śmietankowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Naleśniki w słodkiej wersji w nieco innym wydaniu. Można dodać dowolnie inny smak budyniu - taki jaki lubicie najbardziej

Pierogi z budyniem śmietankowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z budyniem śmietankowym

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ciepła woda
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • cukier

Sposób przygotowania:

Pierogi z budyniem śmietankowym
Najpierw gotujemy budyń, aby ostygnął zanikm zaczniemy lepić pierogi. W garnku nastawiałam 1 szklankę mleka, w pozostałym rozmieszałam budyń i dodałam 2 łyżki cukru (budyń nie był słodzony). Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy przygotowany budyń i energicznie mieszając gotujemy do czasu aż będzie gęsty - odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie do przesianej mąki stopniowo dolewamy gorącą wodę i zagniatamy jednolite ciastoo. Cienko je wałkujemy, i wykrawamy krążki, na każdym nakładamy po pełnej łyżeczce budyniu i lepimy pierogi. Gotujemy je do miękkości, odcedzone układamy na talerzu i posypujemy cukrem.
Pierogi z budyniem śmietankowym
Etap 1 gotujemy budyn, robimy ciasto na pierogi
Pierogi z budyniem śmietankowym
Etap 2 gęsty budyń nakładamy na krążki i lepimy pierogi
Pierogi z budyniem śmietankowym
Etap 3 przygotowane pierogi gotujemy do miekkosci

Tagi:

pierogi danie