SUPERPRZEPIS

Pierogi z budyniem wiśniowym

  • 4
  • msewka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pierogi z budyniem wiśniowym Więcej zdjęć (5)

Są to pierogi,w których nadzienie z wiśni i budyniu sama wymyśliłam.Ale połączonych w nietypowy sposób.Wyszły na prawdę smaczne.

Składniki:

Pierogi z budyniem wiśniowym

 

  • 3 szklanki mąki pszennej o poj.250 ml
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 125 ml gorącej wody
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 4 czubate łyżki wiśni z syropu (wydrylowanych)
  • 250 ml syropu z wiśni
  • 250 ml wody
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżka soli do wody,w której gotujemy

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z budyniem wiśniowym
Wymieszałam po szklance wody i syropu z wiśni.U mnie pochodzi z domowych przetworów.Odlałam pół szklanki,w której rozrobiłam budyń. Resztę zagotowałam wraz z wiśniami. Po zagotowaniu odstawiłam na bok,wlałam rozrobiony budyń i dobrze rozmieszałam ,postawiłam z powrotem na gazie i gotowałam chwilkę,jak tradycyjny budyń.Odstawiłam do wystudzenia. Mąkę wymieszałam z solą i wsypałam do sporej miski.Śmietanę dokładnie rozkłóciłam z żółtkami.Wlałam je do mąki i powoli dolewając gorącą wodę wyrabiałam ciasto. Odstawiłam je na ok.półgodziny,przykryte ściereczką. Po tym czasie ostygł także i budyń z wiśniami. Wstawiłam w szerokim garnku osoloną wodę ,aby się zagotowała. Na stolnicy lekko podsypywanej mąką wałkowałam cienko partiami kawałki ciasta i wykrawałam krążki.Nadziewałam budyniem i sklejałam. Gdy woda się gotowała wrzucałam po 7-8 sztuk i co pewien czas delikatnie zamieszałam drewnianą łyżką (by nie uszkodzić pierogów).Gdy wypłynęły na powierzchnię wody ,gotowałam je ok.6 minut. Ugotowane wyjmowałam łyżką cedzakową i podawałam polane śmietanką słodką 30% i posypane pokrojonym owocem kiwi i wisienkami z syropu. Jeśli ktoś jest na diecie może polać tak,jak ja gęstym kefirem lub jogurtem naturalnym. Pierwszy raz eksperymentowałam takie nadzienie i nie byłam pewna,czy nie będzie wypływać,ale nic z tych rzeczy.Nawet po przekrojeniu pieroga na pół farsz pozostał na swoim miejscu.
Pierogi z budyniem wiśniowym
Ugotowałam budyń na syropie z wiśni wraz z owocami.
Pierogi z budyniem wiśniowym
Wyrobiłam ciasto,rozwałkowałam,wykrawałam krążki i nadziewałam budyniem.
Pierogi z budyniem wiśniowym
Każdy pierożek nadziany dokładnie skleiłam.
Pierogi z budyniem wiśniowym
Pierogi gotowałam 6 minut od momentu wypłynięcia.