Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pierogi z dynią, ricottą i szałwią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi można przyrządzić praktycznie z każdym farszem. Postanowiłam zrobić je z dynią i ricottą, wyszły pysznie :)

Pierogi z dynią, ricottą i szałwią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z dynią, ricottą i szałwią

  • CIASTO:
  • 500 g mąki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • letnia woda
  • FARSZ:
  • 350 g puree z dyni,
  • ricotta 250 g,
  • szałwia suszona 1 łyżeczka (lub świeża),
  • 1 cebula,
  • czosnek 2 ząbki,
  • chili,
  • papryka ostra
  • sól

Sposób przygotowania:

Pierogi z dynią, ricottą i szałwią

Przygotowujemy puree z dyni np. wg przepisu http://gotujmy.pl/pure-z-dyni-,przepisy,159832.html. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula ostygnie dodajemy ją do dyni. Dodajemy również serek ricotta, szałwię. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku. Na stolnicę wysypujemy mąkę tworząc dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody zagniatając ciasto. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe placki. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Można to zrobić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Pierogi świetnie pasują do mięs w sosie. Można zjeść je również z podsmażonym boczkiem lub cebulką. Smacznego :)