Strona główna Pierogi z dynią, ricottą i szałwią

Pierogi z dynią, ricottą i szałwią

Dynia, Pierogi « poprzedni | następny »
Cukiereczek13

Złoty Ekspert
Przepisy: 651
zdjęcia: 1 z 5
Pierogi z dynią, ricottą i szałwią
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Pierogi można przyrządzić praktycznie z każdym farszem. Postanowiłam zrobić je z dynią i ricottą, wyszły pysznie :)


trudność: łatwe
czas:

Pierogi z dynią, ricottą i szałwią - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 500 g mąki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • letnia woda
  • FARSZ:
  • 350 g puree z dyni,
  • ricotta 250 g,
  • szałwia suszona 1 łyżeczka (lub świeża),
  • 1 cebula,
  • czosnek 2 ząbki,
  • chili,
  • papryka ostra
  • sól

Pierogi z dynią, ricottą i szałwią - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy puree z dyni np. wg przepisu http://gotujmy.pl/pure-z-dyni-,przepisy,159832.html. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula ostygnie dodajemy ją do dyni. Dodajemy również serek ricotta, szałwię. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku. Na stolnicę wysypujemy mąkę tworząc dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody zagniatając ciasto. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe placki. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Można to zrobić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Pierogi świetnie pasują do mięs w sosie. Można zjeść je również z podsmażonym boczkiem lub cebulką. Smacznego :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pierogi z dynią, ricottą i szałwią (strona 1 z 1)  
zbysiowa

zbysiowa

2013-04-10 21:15
Bardzo apetyczne:)
Skomentuj
Oceń:
0
Cukiereczek13

Cukiereczek13

2013-04-10 21:32
Dziekuje ;) Polecam, są pyszne ;)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2013-04-10 21:39
Przyjmuję zaproszenie, pierożki wyglądają mega apetycznie :)
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2013-04-10 21:43
To może tu skubnę jednego jak u Ewci już nie ma...mogę?
Skomentuj
Oceń:
0
Cukiereczek13

Cukiereczek13

2013-04-10 21:59
No to już częstuje pierożkami :) Smacznego ;)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2013-04-10 22:13
Cukiereczek13 napisał(a):

No to już częstuje pierożkami :) Smacznego ;)

Kasiu dobrze, że u Ciebie jeszcze pierożki zostały, bo dziewczyny spać by w nocy nie mogły :)
Skomentuj
Oceń:
0
Cukiereczek13

Cukiereczek13

2013-04-10 22:21
zewa napisał(a):

Cukiereczek13 napisał(a):

No to już częstuje pierożkami :) Smacznego ;)

Kasiu dobrze, że u Ciebie jeszcze pierożki zostały, bo dziewczyny spać by w nocy nie mogły :)

Ewa, to dobrze, że ja wszystkich sama nie zjadłam :) i wszystkie dziewczyny obczęstuje :) Tylko czy na noc ładnie się tak objadać? :) hehe
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dynia
Kartoflanka z dyniową wyspą Zupa krem z dyni Fantazja jęczmienna na liściu kapusty
Pikantny krem z dyni Zupa pomidorowo - dyniowa Kremowa zupa dyniowa z gorgonzolą
Krem z dyni z naleśnikiem i sezamem Makaron dyniowy z boczkiem Kremowa zupa z dyni z mleczkiem kokosowym
Pikantna zupka z dyni i jabłek  z jaglanką Chleb na zakwasie z dynią i maślanką Dynia na ostro  z ryżem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane