Strona główna Pierogi z dynią, ricottą i szałwią

Pierogi z dynią, ricottą i szałwią

Dynia, Pierogi « poprzedni | następny »
Cukiereczek13 - Przepis na: Pierogi z dynią, ricottą i szałwią offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 628
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Pierogi z dynią, ricottą i szałwią
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Pierogi można przyrządzić praktycznie z każdym farszem. Postanowiłam zrobić je z dynią i ricottą, wyszły pysznie :)


trudność: łatwe
czas:

Pierogi z dynią, ricottą i szałwią - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 500 g mąki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • letnia woda
  • FARSZ:
  • 350 g puree z dyni,
  • ricotta 250 g,
  • szałwia suszona 1 łyżeczka (lub świeża),
  • 1 cebula,
  • czosnek 2 ząbki,
  • chili,
  • papryka ostra
  • sól

Pierogi z dynią, ricottą i szałwią - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy puree z dyni np. wg przepisu http://www.gotujmy.pl/pure-z-dyni-,przepisy,159832.html. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula ostygnie dodajemy ją do dyni. Dodajemy również serek ricotta, szałwię. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku. Na stolnicę wysypujemy mąkę tworząc dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody zagniatając ciasto. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe placki. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Można to zrobić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Pierogi świetnie pasują do mięs w sosie. Można zjeść je również z podsmażonym boczkiem lub cebulką. Smacznego :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pierogi z dynią, ricottą i szałwią (strona 1 z 1)  
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-04-10 21:15
Bardzo apetyczne:)
Skomentuj
Oceń:
0
Cukiereczek13

Cukiereczek13
offline

2013-04-10 21:32
Dziekuje ;) Polecam, są pyszne ;)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-04-10 21:39
Przyjmuję zaproszenie, pierożki wyglądają mega apetycznie :)
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2013-04-10 21:43
To może tu skubnę jednego jak u Ewci już nie ma...mogę?
Skomentuj
Oceń:
0
Cukiereczek13

Cukiereczek13
offline

2013-04-10 21:59
No to już częstuje pierożkami :) Smacznego ;)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2013-04-10 22:13
Cukiereczek13 napisał(a):

No to już częstuje pierożkami :) Smacznego ;)

Kasiu dobrze, że u Ciebie jeszcze pierożki zostały, bo dziewczyny spać by w nocy nie mogły :)
Skomentuj
Oceń:
0
Cukiereczek13

Cukiereczek13
offline

2013-04-10 22:21
zewa napisał(a):

Cukiereczek13 napisał(a):

No to już częstuje pierożkami :) Smacznego ;)

Kasiu dobrze, że u Ciebie jeszcze pierożki zostały, bo dziewczyny spać by w nocy nie mogły :)

Ewa, to dobrze, że ja wszystkich sama nie zjadłam :) i wszystkie dziewczyny obczęstuje :) Tylko czy na noc ładnie się tak objadać? :) hehe
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dynia
Kurczak zapiekany z warzywami Makaron z dynią i jarmużowym pesto Penne z dynią na słodko
Pyszna tarta z dynią Dyniowe racuszki Dyniowe placuszki z kaszanką
Dynia z kiełbasą Pszenny chleb na zakwasie z dyniowym puree Serowe kluski z dyniowym puree
Dyniowa karpatka Racuszki dyniowe Kwiaty dyni w tarcie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj