Strona główna Pierogi z dynią, ricottą i szałwią

Pierogi z dynią, ricottą i szałwią

Dynia, Pierogi « poprzedni | następny »
Cukiereczek13 - Przepis na: Pierogi z dynią, ricottą i szałwią offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 614
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Pierogi z dynią, ricottą i szałwią
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Pierogi można przyrządzić praktycznie z każdym farszem. Postanowiłam zrobić je z dynią i ricottą, wyszły pysznie :)


trudność: łatwe
czas:

Pierogi z dynią, ricottą i szałwią - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 500 g mąki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • letnia woda
  • FARSZ:
  • 350 g puree z dyni,
  • ricotta 250 g,
  • szałwia suszona 1 łyżeczka (lub świeża),
  • 1 cebula,
  • czosnek 2 ząbki,
  • chili,
  • papryka ostra
  • sól

Pierogi z dynią, ricottą i szałwią - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy puree z dyni np. wg przepisu http://www.gotujmy.pl/pure-z-dyni-,przepisy,159832.html. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula ostygnie dodajemy ją do dyni. Dodajemy również serek ricotta, szałwię. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku. Na stolnicę wysypujemy mąkę tworząc dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody zagniatając ciasto. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe placki. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Można to zrobić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Pierogi świetnie pasują do mięs w sosie. Można zjeść je również z podsmażonym boczkiem lub cebulką. Smacznego :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pierogi z dynią, ricottą i szałwią (strona 1 z 1)  
zbysiowa

zbysiowa
online

2013-04-10 21:15
Bardzo apetyczne:)
Skomentuj
Oceń:
0
Cukiereczek13

Cukiereczek13
offline

2013-04-10 21:32
Dziekuje ;) Polecam, są pyszne ;)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-04-10 21:39
Przyjmuję zaproszenie, pierożki wyglądają mega apetycznie :)
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2013-04-10 21:43
To może tu skubnę jednego jak u Ewci już nie ma...mogę?
Skomentuj
Oceń:
0
Cukiereczek13

Cukiereczek13
offline

2013-04-10 21:59
No to już częstuje pierożkami :) Smacznego ;)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2013-04-10 22:13
Cukiereczek13 napisał(a):

No to już częstuje pierożkami :) Smacznego ;)

Kasiu dobrze, że u Ciebie jeszcze pierożki zostały, bo dziewczyny spać by w nocy nie mogły :)
Skomentuj
Oceń:
0
Cukiereczek13

Cukiereczek13
offline

2013-04-10 22:21
zewa napisał(a):

Cukiereczek13 napisał(a):

No to już częstuje pierożkami :) Smacznego ;)

Kasiu dobrze, że u Ciebie jeszcze pierożki zostały, bo dziewczyny spać by w nocy nie mogły :)

Ewa, to dobrze, że ja wszystkich sama nie zjadłam :) i wszystkie dziewczyny obczęstuje :) Tylko czy na noc ładnie się tak objadać? :) hehe
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dynia
Deser z dynią w stylu fit Lekki krem z dyni Podwójnie dyniowy chleb na zakwasie
Cynamonowe muffinki z dynią Dyniowa panna cotta Dyniowy kompocik
Mus z białych malin z puree dyniowym Zupa krem z dyni Dyniowa drożdżówka z kruszonką
Drożdżówki z dyniowym nadzieniem Dyniowo- śmietankowe ciasto Dyniowy kwiat -ciasto

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane