Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Dynia faszerowana szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wegeteriańskie, kolorowe danie dobre na przyjęcia i na posiłek rodzinny. Sezon dyniowy warto wykorzystać.

Dynia faszerowana szpinakiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dynia faszerowana szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Dynia faszerowana szpinakiem
Dynie hokkaido dokładnie wyszorować. Odciąć ostrym nożem końcówkę, łyżeczką wyjąć ze środka miąższ z pestkami. Środek dyni posmarwać masłem klarowanym, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie szpinakowe. Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na maśle klarowanym, dodać szpinak, dusic około 10 minut, dodając przyprawy.

Do podsmażonego szpinaku dodać ser feta i wymieszać. Dynie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Następnie włożyć do środka nadzienie szpinakowe i piec przez 40 minut.
Dynia faszerowana  szpinakiem
Ze środka dyni nożem lub łyżką usunąć miąższ.
Dynia faszerowana  szpinakiem
Szpinak podsmażony z cebulą i ząbkami czosnku.
Dynia faszerowana  szpinakiem
Gotowy farsz szpinakowy z fetą, z pieprzem i odrobiną soli
Dynia faszerowana  szpinakiem
Dynie z farszem gotowe do upieczenia w piekarniku.
Dynia faszerowana  szpinakiem
Upieczone dynie sa gotowe do jedzenia