agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Pierożki drożdżowe z serem i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przepyszne pierożki drożdżowe z białym serem i jabłkami. Idealne ciastka na każdą okazję. Gorąco polecam.

Pierożki drożdżowe z serem i jabłkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierożki drożdżowe z serem i jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Pierożki drożdżowe z serem i jabłkami
Do miski przekładamy ser, dodajemy mleko, olej, cukier, jajko oraz szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do mieszanki dodajemy drożdże oraz przesianą mąkę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie przekładamy do czystej miski do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość. -ja miskę smaruję olejem aby ładnie się później odkleiło.

Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na cienki placek. Wykrawamy szklanką koła. Jabłka umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w półksiężyce. Na środek każdego koła układamy jabłka i zlepiamy jak pierogi.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 160 stopniach. Powinny był rumiane.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Smacznego.
Pierożki drożdżowe z serem i jabłkami
wyrobione ciasto przekladamy do miski do wyrośnięcia
Pierożki drożdżowe z serem i jabłkami
ciasto wałkujemy na placek grubości o 0,5 cm
Pierożki drożdżowe z serem i jabłkami
jabłka oczyszczamy z nasion i kroimy w półksiężyce
Pierożki drożdżowe z serem i jabłkami
kawałki jabłek układac na wyciętym cieście
Pierożki drożdżowe z serem i jabłkami
pierożki układać na foli lub papierze i zapiekać