jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pyszne pierogi z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pierogi z jabłkami, rewelacyjny obiad dla każdego

Pyszne pierogi z jabłkami

Składniki:

Pyszne pierogi z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Pyszne pierogi z jabłkami
Do przesianej mąki dodać żółtko, 1 łyżkę oleju i tyle gorącej wody, aby powsało wolne ciasto pierogowe. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z największymi otworami, wymieszać z tartą bułką. Można przyprawić jabłka szczyptą cynamonu. Wałkować cienkie placki ciasta. Wykrawać sporą filiżanką dość duże krążki. Rozkąłdać nadzienie z jabłek i bardzo starannie lepić pierogi. Gotować je w lekko osolonej wodzie, a gdy po włożeniu do wrzątku wypłyną do góry, jeszcze kilka minut przy powolnym wrzeniu wody gotować. Pierogi z jabłek można podawać gorące lub zimne polane śmietaną i posypane cukrem.