kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Pierożki z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekki obiadek na upalny dzień.

Pierożki z czereśniami

Składniki:

Pierożki z czereśniami

 

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 całe jajo
  • 1 żółtko
  • odrobina gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • Na farsz:
  • 35 dkg czereśni
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kilka listków świeżej mięty

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z czereśniami
Z mąki, jajek, oleju, wody i soli zagnieść ciasto i odstawić na 20 minut aby odpoczęło. Czereśnie wydrylować, włożyć do rondelka, zasypać trzema łyżkami cukru i dodać ocet balsamiczny. Dusić na małym ogniu około 20 minut. Czereśnie odcedzić na sicie i dodać drobno posiekaną mięte. Ciasto rozwałkować, powycinać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz czereśniowy i zakleić. Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Do soku, który powstał z gotowania czereśni dodać 3 łyżki jogurtu naturalnego i pyszny sos gotowy. Smacznego !!

Tagi:

ciasto